Karate toitsu-do za odrasle

Tradicionalno izročilo shito-ryu karateja prepletamo z veščinami dihalno-meditacijskih tehnik in urjenja v notranji življenjski energiji - Ki. Borilne veščine gojimo na netekmovalen način s poudarkom na usklajevanju uma in telesa ter celostnem razvoju posameznika.

Vsebine, ki jih poučujemo in treniramo, vključujejo tehnike varnega padanja, pravilnega stanja in premikanja, ročne in nožne udarce, izmike in blokade, vzvode, mete in rušenja. Pri vseh izvajanjih upoštevamo ergonomske značilnosti človeškega telesa in njegove naravne danosti, da je vadba prijetna za telo, da se pridobiva splošna telesna kondicija, krepijo vezi in mišice ter razvijajo gibalne sposobnosti, ravnotežje, odzivnost, občutek in moč.

Pri treningu tehnik s partnerjem stremimo k razvoju občutka za skladnost in sodelovanje ter k ohranjanju notranjega miru in uravnoteženosti v vsaki situaciji. Pri prosti vadbi (randori) v varnem okolju krepimo intuitivno pozornost in spodbujamo spontanost, ki naučene osnovne tehnike popelje na višji kakovostni nivo.

Pomemben del treninga so forme (kate), v katerih se osvojene osnovne, napredne in mojstrske tehnike pokažejo v novi perspektivi, kjer se urimo v domišljiji in se soočamo sami s seboj. Gojimo tradicionalne šolske (pinan) in mojstrske kate (sanchin, seienchin, seipai, kururunfa ...), ki so se na Daljnem vzhodu klesale dolge generacije in se danes ponujajo v mnogih interpretacijah.

Trening Karate toitsu-do je usmerjen v razvoj pravilne drže, ki je psihofizično stanje notranjega ravnotežja, pravilne uporabe uma in telesa in njunega poenotenja. To je stanje, ko je um v stanju celostnega dojemanja sveta, zato so omogočeni intuitivni odzivi, ki so mirni, dobro tempirani in naravni. Pravilna drža deluje protistresno, spodbuja naravno delovanje bitja ter fizični in psihični imunski sistem. S tem nas reden trening krepi in pripravlja na izzive vsakdanjega življenja.