Dogodki v sezoni 2015/2016

Poletni treningi

29.06. - 27.07.2016 | Ljubljana, Slovenija

V prvi polovici poletja je Inštitut 108 za svoje učence odraslih skupin priredil pet treningov, na katerih smo se posvečali različnim tematikam.

Prvi poletni trening je potekal 29. junija in je nosil naslov "Aiki-principi v tehnikah metov". Sensei Miran Pibernik nas je vodil skozi vadbo pravilnega sprejemanja in vodenja partnerja, pri čemer smo se ukvarjali z meti in padanjem s poudarkom na občutku in upoštevanjem partnerjevega namena.

Z lesenim japonskim mečem smo vihteli na drugem in tretjem treningu, ki sta potekala 6. in 13. julija pod naslovoma "Bokken Suburi I" in "Bokken Suburi II". Na prvem nas je vreme zvabilo k vadbi na prostem, na drugem pa nas je pregnalo v dojo. Treninga je vodil sensei Aleksander Kelšin, na obeh pa smo se ukvarjali s kombinacijami osnovnih rezov in vbodov, ki nam z rednim ponavljanjem pomagajo, da meč v naših rokah postane domač s tem del naše osebnosti in tako resnično koristno vadbeno orodje.

Samo nežnejšemu spolu je bil namenjen četrti poletni trening, ki se je zgodil teden kasneje, 20. julija. Trening "Kata in njene skrivnosti" je vodila sensei Ines Unetič. Udeleženke so podrobno obdelale kato Itosu Rohai Shodan ter nekaj možnosti samoobrambe, ki jih ponuja ta kata.

Kata je bila tema tudi zadnjega poletnega treninga, ki ga je tudi za moške udeležence 27. julija izvedel sensei Andrej Mlinar. Trening "Kata: gibanje, stabilnost, eksplozivnost in ritem" je skozi obravano tempeljske kate Jiin poudarjal vadbene metode, s katerimi si pomagamo k izboljšanju najbolj kritičnih elementov v domala vseh katah. Zadnji trening je bil tudi slovo pred premorom v drugi polovici poletja in pred vnovičnim srečanjem v septembru.


Karate na morju za otroke

17. - 19.06.2016 | Pacug, Slovenija

V organizaciji Inštituta 108 je v mesecu juniju potekal seminar "Karate na morju za otroke - Pacug 2016". Poleg treningov karateja je bilo na morju precej pestro, saj so lahko otroci izbirali med različnimi aktivnostmi.


Med treningi karateja smo se razdelili v tri skupine; eni so se učili kate, drugi se napadali iz zasede, tretji pa uporabo različnih uporabnih tehnik v paru. Skupaj smo izdelali lesene samurajske meče in se naučili kako se rokuje z njimi, lica pa smo si poslikali s kredo in se počutili kot pravi samuraji. Pomerili smo se v katah in izbrali najboljšega izvajalca. Slikali smo črko DO in se seznanili s kaligrafijo, pisanjem japonskih oz. kitajskih pismenk. Tudi vadbo japonske joge ob glasbi smo imeli. Časa je bilo dovolj za družabne igre, plavanje in skakanje v vodo, poslušanje japonskih pravljic in samurajskih pripovedk ter filmski večer.

Skupaj smo preživeli nepozaben vikend. Veselimo se počitnic, še bolj pa ponovnega snidenja.


Karate trening z mojstrom Tsukado in Škoti v Edinburgu

29.04. - 01.05.2016 | Edinburgh, Škotska


Med prvomajskimi prazniki smo odpotovali na Škotsko, kjer je potekal seminar pod vodstvom japonskega mojstra Ryoza Tsukade. Ukvarjali smo se z različnimi katami, podrobnostmi v njih ter njihovim bunkajem. Dovolj časa je bilo tudi za pogovore o zgodovinskih vidikih razvoja karateja in življenjskih poti različnih mojstrov, ki so s svojim delom dali pečat karateju, kot ga počnemo danes.Škotskim karateistom se najlešpe zahvaljujemo za gostoljubje in upamo na ponovno snidenje v Sloveniji.


Karate trening pri mojstru Tsukadi v Parizu

24. - 29.03.2016 | Pariz, Francija


Meseca marca smo obiskali japonskega mojstra Ryoza Tsukado. V Pariz in njegova predmestja, na trening z mojstrom in njegovimi prijatelji, se nas je tokrat odpravilo šest karateistov Inštituta 108. Podrobno smo obravnavali kate Itosu Rohai Shodan, Itosu Rohai Nidan in Nipaipo ter z njimi obogatili našo zakladnico kat.


Kata Rohai izvira iz tomari-te šole. Ustvaril jo je okinavski mojster Kosaku Matsumura. Anko Itosu je kasnje iz nje razvil tri kate: Rohai shodan, Rohai nidan in Rohai sandan. Gichin Funakoshi jo je preimenoval v Meikyo, ki je kombinacija vseh treh različnih Itosujevih Rohai kat. O kati Nipaipo je znanega bolj malo, ustvaril naj bi jo mojster Kenwa Mabuni in je poenostavljena različica kate Nepai mojstra Wú Xiánguìja (Go Kenki).


Daruma-sai

03.10.2015 | Rakov Škocjan, Slovenija


V Rakovem Škocjanu smo obdani z naravnimi lepotami krajinskega parka dan posvetili spominu na mojstra Bodhidharmo (japonsko Daruma), ki velja za legendarnega praočeta vsebin, s katerimi se ukvarjamo. 5. oktober naj bi bil dan njegovega rojstva. Na pohodu smo osvežili njegovo življenjsko zgodbo in nekatere legende, ki so nastale ob njej. Pogovarjali smo se o teoriji nauka mojstra Bodhidharme in o vsebinah, ki jih je poučeval: zen, ohranjanje zdravja in vitalnosti, krepitev uma in telesa z borilnimi veščinami.


Dnevnik z Japonske - v doju legendarnega Toheija

30.08 - 03.09.2015 | Tochigi, Japonska

30. avgust 2015.
V mirnem podeželskem okolju območja Tochigi v zaledju Utsonomiye prihod v Ki no Sato. Postavil ga je legendarni mojster Koichi Tohei; danes zanj skrbi njegov sin, Shinichi Tohei. To izobraževalno in administrativno središče organizacije Ki Society sestavlja več stavb, ki so razporejene po zelenem okolju. Vhodna avla, pisarne, kuhinja in jedilnica, spalni bloki, učilnice in telovadnice, svetišče ... in seveda velik, impresiven, v japonskem tradicionalnem slogu urejen vadbeni prostor - dojo. Prijazno osebje povabi na večerjo, droben kuhar pa izza pulta zvedavo poglejuje ali nam gre v slast; vsekakor, itadakimasu! Kljub pričakovanju prihoda drugih udeležencev našega vadbenega srečanja se večer umirja, prevlada zvok škržatov ... Na drugi strani okna na zelenici pred ribnikom pa stoji še ena mala koča. V njej drema, a vseeno skrbno posluša v vse smeri japonski shiba inu. Naj bi bil nevaren, a njegov prikupen pogled ne govori v prid tej oznaki. V pričakovanju jutrišnjega delovnega dneva - lahko noč!

31. avgust 2015.
Zgodaj se zdani. Kljub temu, da dež še vztraja s svojo uspavanko, nekateri dan že navsezgodaj začnemo z obiskom kopališča - onsen, ki h kopalniškim opravkom na tradicionalni japonski način skupaj z namakanjem v topli vodi vabi nedaleč stran od vhoda v glavni dojo. Čas zbeži in kmalu po zajtrku pričnemo s prvim treningom. Veder in nasmejan ga vodi sensei Shinichi Tohei in pri tem pri prehodih od ene do druge demonstracije in od ene do druge tehnike z ali brez orožja neutrudno ponavlja: Glavni smisel naše vadbe je, biti eno z univezumom. S tem zvesto sledi naukom svojega očeta Koichija Toheija, pri tem pa mu predano pomagajo starešine, mojstri, ki so bili v trdno oporo že njegovemu očetu. Nekateri izmed njih svojo dejavnost povezujejo še s kaligrafijo, pa zdravljenjem, ter tudi s podporo udejanjanja Ki principov med igralci baseballa, ki je na Japonskem še vedno najbolj priljubljen šport. Jutranji trening tako hitro mine, čeprav dejansko traja dve uri in pol. Sledi kosilo in potem še sprehod po okolici, tudi do štiri stoletja stare, v samurajskem slogu grajene hiše prednikov, ki pripada Toheijevi družini. Duh starih dni, kot da nikoli ne bi zares minile, saj vrline nekdajnih bojevnikov kljub vsemu danes še marsikje lahko najdemo žive in dejavne, če le malo pogledamo preko balasta načina življenja trenutnega časa. Kratek počitek da moči za popoldansko trening-srečanje; to traja dobre tri polne ure. Tema jutranjega treninga se interpretira na nove in nove načine, sproščenost vsake izvedbe tehnik pa pomaga, da utrujenost do živega ne pride prekmalu. Z večerjo in nekaj prostega časa se dan že preveša h koncu in škržati so zopet glavni.

1. september 2015.
Dan posvečen treningu. Od devete ure zjutraj do devete ure zvečer. Jutro sensei Tohei izkoristi za obravnavo pravilne povezave z uporabo lesenega meča, vadimo položaje in pravilno gibanje. Popoldne raziskujemo točko v spodnjem delu trebuha, kakšna je njena vloga pri pravilni drži in kako s pravilnim razumevanjem tega, kaj je Ki in kaj je Um, slednjega lahko zlahka prosto uporabimo. Večerni trening je namenjen dihanju in razumevanju informacij, ki nam jih lahko da o našem mentalnem stanju. Teme so preproste, vprašanja kompleksna, odgovori pa spet preprosti. Tekom dneva smo hvaležni za odmore za obroke, higieno, pranje vadbenih kimonov ter, seveda, za kontemplacijo obravnavanih vsebin. Nekaj časa je tudi za obisk notranjosti hiše prednikov, kjer je ustanovitelj Ki Society, mojster Koichi Tohei, preživljal svoje otroštvo in se na koncu za zadnjih nekaj let ponovno vrnil k njej.

2. september 2015.
Dan ponovno posvečen treningu. Spet od devetih do devetih z vmesnimi predahi. Vreme, ki se iz deževnega prelevi v bolj tipičnega za Japonsko v tem času, poskrbi, da je še bolj zanimivo: Pot teče v curkih, tudi ko samo stojiš. Sensei Tohei gradi teme raziskovanja in vadbe na včerajšnjih. Sta dih in delovanje usklajena? Je po zaključevanju tehnike spet popoln mir? Kaj se zgodi, ko nam kaj ta mir poruši? Se valovanje, ki ga povzroči zunanji dražljaj, samo od sebe umirja ali samo povzroča nove motnje v mirnosti našega uma? Na ta in podobna vprašanja iščemo odgovore s partnerjem in sami, z orožjem in brez, z močnimi in bolj subtilnimi posegi, v kimonu in civilu, sensei Tohei pa z zavidljivo spretnostjo in odlično metodiko skrbi, da sledimo rdeči niti in zaokrožimo vsebine.

3. september 2015.
Danes nas pod svoje okrilje vzame mojster - shihan Taketoshi Kataoka, pravi gospod starega kova, več desetletij zvest spremljevalec pokojnega ustanovitelja Koichija Toheija, učitelj imenitnih referenc, že dolgo pa tudi specialist za zdravljenje s Kijem. V preprosti angleščini nas pozdravi v manjšem doju, ki je običajno namenjen nekoliko mehkejšim temam, učenju zdravljenja in meditacij. Pravljična arhitektura, idilično zeleno okolje, stalna spremljava škržatov in radovedni obiski kačjih pastirjev spričo pojave shihana Kataoke delujejo kot časovni stroj. Ta te ponese v čas, ki ga niti ne znaš natančno opredeliti; je pa vsekakor čas vrlin in spoštovanja, je čas, ko ni vse, kar se pojavi pred nami, kar samo po sebi umevno. Shihan nas uči principov zdravljenja, kako pomagati drugim in kako bomo ob tem pomagali tudi sebi; kako in kam pritisniti in kako ob tem ohranjati držo enosti z univerzumom. Prakticirajmo zdravljenje s Kijem in, komur ima tok Kija šibak, ponudimo nov začetek sreče. Uči nas zdravljena, pa se na lepem znajdemo v rokah z lesenim mečem ali palico: Vse deluje po istem principu; tako vzpostavljanje harmonije v borilnih umetnostih kot vzpostavljanje porušenega zdravstvenega ravnotežja. Shihan skrbi za nas od devete do četrte ure, nesebično deli izkušnje in nudi individualno obravnavo: Hvala za pomoč in hvala za ponujen nov začetek sreče! Naše vadbeno srečanje se približuje koncu. Sensei Christopher Curtis, neposredni in posredni učitelj večine udeležencev izvede zadnjo učno uro. Povzetek? Nič novega. Nič, kar bi se kadar koli začelo, in nič, kar bi se kadar koli končalo. V tem procesu pa en kup čudovitih nasvetov, iskrenih pristopov in prave prijateljske pomoči na tej naši neskončni Poti. Ne samo od učiteljev, ki so se trudili z nami, temveč tudi od vseh kolegov udeležencev in predvsem prijaznega osebja pravljičnega Ki no Sata. Odhajamo. Prikloni, rokovanja in srečevanja pogledov, tudi z nekoliko bolj vlažnimi očmi. "Plisu, kam agen" bo gotovo uslišan, do takrat pa naj magičnost dogodka za nami daje poguma in volje deljenja izkušenj z vsemi, ki tokrat niso bili z nami. Dojo je zdaj prazen. A ne za dolgo. Že kmalu pride nova skupina, kmalu se bo spet učilo, kmalu ... Arigato gozaimashita!

Aleksander Kelšin