Dogodki v sezoni 2014/2015

Karate na morju - Jiin

19. - 21.06.2015 | Pacug, Slovenija

V organizaciji Inštituta 108 je od 19. do 21. junija 2015 v Pacugu potekal trening na morju, ki je povezal učence različnih starostnih skupin in vadbenih programov. V smislu vsebinskega nadaljevanja seminarja z mojstrom Tsukado, ki je tu potekal pred enim letom, je Aleksander Kelšin, ki je vodil trening na morju, za glavno temo izbral kato Jiin.

Kata Jiin se je obravnavala tako v otroški kot v odrasli zasedbi in večina udeležencev, tudi tistih z manj predznanja in vadbenih izkušenj, jo je dobro usvojila. Kata Jiin sodi v skupino t.i. tempeljskih kat Jion, ki nosi ime po kati, ki smo jo tu obravnavali pred enim letom. Tudi Jiin tako zaznamujejo močne, neposredne in precej enostavne tehnike, zato je za dobro izvedbo potrebna natančnost in energična izvedba z naravnim dihanjem. Več o kati in skupini Jion lahko preberete v reportaži Karate na morju z mojstrom Tsukado - Jion z lanskega seminarja.

Na tokratnem treningu na morju smo obravnavali tudi nekaj enostavnejših izpeljank kakie, pri čemer s partnerjem vadimo ravnotežje v gibanju, odzivnost, percepcijo in tudi subtilnost. Kakie nas je potem vodil v razumevanje speljevanja partnerjevega napada, na osnovi česar smo v tem smislu vadili randori z enim ali dvema partnerjema.

Letošnje druženje v Pacugu je bila naša zadnja dejavnost pred poletnimi počitnicami. Letos smo tako tu dočakali prvi poletni dan - domov smo se odpravili samo nekaj ur pred poletnim solsticijem. Toda kljub temu je bilo vreme precej prizanesljivo in so bile temperature za vadbo na prostem več kot primerne.

Naj dobra volja in prijateljsko vzdušje, ki je vladalo med udeleženci treninga na morju, pri vseh trajata še vse poletje! Vsem hvala za udeležbo in trud! Znova se vidimo, še preden bo poletja konec.


Bokken I in II

14.02. in 14.03.2015 | Ljubljana, Slovenija

V organizaciji Inštituta 108 sta v mesecu februarju in marcu potekala seminarja Bokken I in Bokken II, ki ju je vodil Aleksander Kelšin. Ukvarjali smo se z uporabo lesenega japonskega meča (bokken), ki je odlično orodje za urjenje v ekstenziji Kija in širjenju zavesti ter pripomoček pri gibalni meditaciji. To je s svojo prakso zagovarjal tudi mojster Nakamura.

Večini udeležencev je bil seminar prvi stik z bokkenom, tako smo se na prvem seminarju ukvarjali predvsem z osnovnimi položaji, zamahi, vbodi in gibanjem pri uporabi lesenega meča. Iz elementov, ki smo jih spoznali, smo sestavili kratko bokken kato. Seminar je obogatila tudi kratka zgodovina razvoja japonskega meča s pojasnili evolucije iz orožja v vadbeno orodje.

Na drugem seminarju smo se ukvarjali s povezovanjem osnovnih položajev (kamae), nadgradili smo razumevanje zamahov (kiri) in vbodov (tsuki) in to povezali v formi. Leseni meč smo uporabili za urjenje v koordinaciji uma in telesa ter se spoznali z osnovnimi načeli vadbe s parterjem.


Festival Daruma-sai

04. - 05.10.2014 | Pacug, Slovenija

V organizaciji Inštituta 108 je v začetku meseca oktobra 2014 potekal festivalski seminar Daruma-sai, ki ga je vodil Aleksander Kelšin. Dogodek smo posvetili spominu na mojstra Bodhidharmo (japonsko Daruma), ki velja za legendarnega praočeta vsebin, s katerimi se ukvarjamo. 5. oktober naj bi bil dan njegovega rojstva. V skladu s tem smo se na festivalskem seminarju ukvarjali s pestrimi vsebinami, ki jih je mojster Bodhidharma poučeval: zen, ohranjanje zdravja in vitalnosti, krepitev uma in telesa z borilnimi veščinami.

Teme, ki smo jih obravnavali, so nas vodile preko treh ravni urjenja: od notranjega (uchikō) preko energijskega (kikō) do zunanjega (sotokō). Notranje urjenje sta predstavljala enourni zazen (sedeča meditacija), ki smo ga začeli še pred sončnim vzhodom, ter nembutsu, meditacija usmerjanja mentalne pozornosti na lasnosti bude. Obe praksi ciljata na umiritev uma do te ravni, da bi lahko brez zamegljenosti in popačenosti pravilno odseval realnost. Usklajenost, mirnost in predanost praksi vseh udeležencev je bila tolikšna, da so nam bili Trije dragulji povsem na dosegu roke.

Energijsko urjenje je zastopala vadba 8-likovnega zaporedja Hachidan nishiki kikō, ki blagodejno vpliva na um in telo, na energijski pretok, ter z redno vadbo pomaga odpravljati marsikatero zdravstveno tegobo. Vaja temelji na evoluciji Bodhidharmovega učenja vaj za ohranjanje zdravja in vitalnosti in se je v dolgih stoletjih izoblikovala v različne stilske izvedbe. Naučili smo se enostavne, tekoče in vsem vadbenim predispozicijam primerne oblike.

Zunanje urjenje pa smo obravnavali skozi prizmo izometričnih vaj za krepitev telesa in vadbo borilnih spretnosti v Sanchin kumite. Kata Sanchin skupaj s Shime pa je s svojim širokim spektrom lastnosti in delovanja pokrivala segmente vseh treh področij urjenja: notranjega, energijskega in zunanjega.

Tekom mojstru Bodhidharmi posvečenega vikenda smo se seznanili tudi z osnovami psihologije budizma, zena in specifike učenja mojstra Bodhidharme. Imeli smo delavnico izdelave juzu, budističnih števnih kroglic, kjer so do izraza prišle tudi ročne spretnosti. Vsak v svojem ritmu si je izdelal venec sto osmih števnih kroglic, s katerimi si pomagamo pri meditacijski praksah.

Na sobotni večer smo si ogledali hong kongški film Mojster zena, ki opisuje življenje mojstra Bodhidharma, potovanje od Indije do Kitajske in osnovanje njegovega poučevanja v templju Shaolin. Vikend nam je popestril tudi izbor tradicionalnih indijskih, kitajskih in japonskih budističnih napevov ter nekaj moderne japonske glasbe.

Hvala tudi za vse okusne dobrote, ki ste jih udeleženke pripravile in prinesle s seboj. Ob tem nas je sicer malo zaneslo s srednje poti v smeri razvajanja okusov, pasovi od kimona so se tudi malo skrajšali, vendar bo z redno vadbo kmalu spet vse v redu. ;)

To je bil prvi Daruma-sai v organizaciji Inštituta 108. Glede na odzive udeležencev, ki so pokazali izredno zanimanje za tovrstno tematiko, se bomo v prihodnosti gotovo še srečevali s podobnimi vsebinami, vrsto urjenja in praznovanji.