Dogodki v sezoni 2013/2014

Karate na morju z mojstrom Tsukado - Jion

13. - 15.06.2014 | Pacug, Slovenija

Od 13. do 15. junija 2014 je v organizaciji Inštituta 108 v čudovitem okolju letovišča v Pacugu potekal karate seminar na prostem. Seminar bo vsem udeležencem gotovo dolgo ostal v spominu, saj je bil po treh letih na istem mestu naš gost ponovno japonski mojster shito-ryu karateja, Sensei Ryozo Tsukada.

Glavna tema seminarja je bila kata Jion. Ker je sestavljena iz močnih, neposrednih in precej enostavnih tehnik, zahteva natančnost in energično izvedbo z naravnim dihanjem. Zato so jo zlahka usvojili tudi mlajši udeleženci seminarja ter tudi tisti s krajšim karateističnim stažem. Borilne aplikacije kate (bunkai) je sensei predstavljal predvsem v smislu vadbe strategije machi-no-sen, pri kateri z linearnim gibanjem hkrati prestrezamo napad in zadajamo kontra-udarec. Vadili smo tudi različne bunkai kumiteje, ki so dodatno pojasnjevali gradnike kate.

Velika pagoda divje gosi, Xi'an, Kitajska / Tempelj Daci'ensi ima v svoji neposredni bližini znamenito Veliko pagodo divje gosi. Njena arhitektura je inspirirala nastanek in dizajn tematskih spominskih majic Jion v črni barvi z zlatim natisom.

Kata Jion se je prvotno vadila in ohranjala v starem okinavskem stilu tomari-te. Od tam je našla pot v stil sosednjega mesta, shuri-te, kjer je tudi dobila obliko na katere osnovi se izvajajo današnje različice. Oblika kate pred prehodom iz tomari-te v shuri-te je na žalost izgubljena. Zato lahko rečemo, da gre za shuri-te kato s tomari-te izročilom. Precej bolj nejasen pa je nastanek kate oz. njen izvor pred prihodom v Tomari. V zvezi s tem obstaja več teorij in tudi špekulacij. Ena od njih pravi, da kata izvira iz (okolice) budističnega templja Daci'ensi (veliki tempelj usmiljenja) v Xi'anu na Kitajskem, ki je znan po tem, da so se tam urili v borilnih veščinah. Kata naj bi bodisi nastala v okviru urjenja v tem kitajskem mestu oz. templju bodisi jo je na Okinavi ustvaril nekdo, ki je bil s tem templjem povezan in jo poimenoval po njem (usmiljenje - ci'en - gion - jion).

Kata Jion daje ime tudi skupini treh kat, ki jih tesno povezujejo izvor, značilnosti in tehnična podobnost. Drugi dve sta kati Jiin in Jitte, ki sta bili na seminarju prav tako deležni svoje pozornosti. Sensei Tsukada ju je obdelal in osvežil z nosilci rjavih in črnih pasov.

Vsem hvala za odlično družbo in krasno vzdušje! Zahvaljujemo se tudi gostoljubju upravljalcev in osebja otroškega letovišča v Pacugu.


Karate na morju za otroke

07. - 08.06.2014 | Pacug, Slovenija

V organizaciji Inštituta 108 je od 7. do 8. junija 2014 potekal seminar Karate na morju za otroke. S tem dogodkom smo tudi našim najmlajšim karateistom, predšolskim in tistim iz prvega razreda osnovne šole, ponudili priložnost za trening, igro, druženje in zabavo z vrstniki v gostoljubnem in varnem okolju otroškega letovišča v Pacugu.

Prijetno in pestro okolje nam je kar samo po sebi ponudilo številne možnosti za malo drugačen trening karateja, kot smo ga vajeni. Tek po strminah, napadi iz zasede, obrambe pred številnimi napadalci in vadba kiajev so bili za večino popolnoma nova izkušnja. Vadba pod skalnimi policami, tik ob morju, je v nas prebudila nove občutke in v nas pustila svoj nepozabni pečat čudovite narave.

Skupaj smo spoznali, da je naša pot (DŌ) široka in brezmejna, naše prijateljstvo je srčno. Zato se veselimo, ko se spet dobimo!


Fotonatečaj "Jaz in karate"

08.05.2014 | Ljubljana, Slovenija

S fotonatečajem "Jaz in karate" smo skupaj sestavili zgodbo: polno zanimivih, dinamičnih, duhovitih in tudi romantičnih utrinkov. Zgodba govori o nas, o karateju v našem življenju in v povezanosti z najbližjimi in naravo. Govori o gibanju, prijateljstvu, naši iznajdljivosti in prilagodljivosti; o fluidnosti, odprtosti in srčnosti.


V prvem krogu ocenjevanja je vse prispele fotografije 5. maja 2014 pregledala in ocenila strokovna komisija. Fotografije je komisija ocenjevala glede na izvirnost in vsebinsko povezanost s temo natečaja. Izbrala je 7 fotografij iz kategorije A (otroški vadbeni programi) in 7 fotografij iz kategorije B (vadbeni programi za odrasle). V drugem krogu natečaja je 7 izbranih fotografij iz vsake kategorije ocenjevala širša publika s podeljevanjem všečkov (like) na našem FB spletišču. Drugi krog je potekal od 5. maja 2014 ob 14:00 do 7. maja 2014 ob 23:00.

Rezultati kategorija A:

1. mesto: Dojenček lahko malo počaka / Avtorica: Ženja Virtič

2. mesto: Vaja dela mojstra, ker mojster dela vajo! / Avtorica: Ajda Drobnič

3. mesto: Kata v sončnem zahodu / Avtor: Marko Arsović


Rezultati kategorija B:

1. mesto: Maegeri iz neko ashi dachi in jodan tsuki (v ozadju Capoeira :)) / Avtorica: Ana Konček

2. mesto: Hebi (kača), simbol fluidnosti, različnih smeri pristopa in uporabe intelektualne moči / Avtor: Sandi Mrvar

3. mesto: Mačji stav vs. pasji stav / Avtor: Andrej MlinarKarate trening pri mojstru Tsukadi v Parizu

19. - 22.04.2014 | Pariz, Francija

Tehnični mentor Inštituta 108, Aleksander Kelšin, je nekaj pomladnih dni znova preživel pri japonskem mojstru Ryozu Tsukadi v bližini Pariza v Franciji. Sprehodi po obrežjih Sene so bili obarvani z zanimivimi diskusijami o karateju z vidika pristopa k osnovnim tehnikam glede na različne stile in učitelje. Pogovori so tekli tudi o zgodovini, o pojavu in evoluciji nekaterih kat.

Na trenigih je Sensei Tsukada osnovne gradnike in poudarke v glavnem izbiral glede na vsebine kat družine Kosokun in se potem ukvarjal predvsem s kato Kosokun Sho. Kot predstavnica shuri-te stila vsebuje veliko neposrednih in močnih tehnik, obenem pa vsebuje zanimive gibalne vzorce, ki dajejo kati poseben značaj. Skupaj s svojimi tremi sestrami: Kosokun Dai, Shiho Kosokun in Chatan Yara Kusanku, ne pomeni le bogate karateistične zakladnice form in njihovih aplikacij, temveč z medsebojno hkratno podobnostjo in različnostjo predstavlja pravi kognitiven izziv.


Pohodni trening v Rakovem Škocjanu - Ayumi

12.10.2013 | Rakov Škocjan, Slovenija

Na pohodnem treningu v Rakovem Škocjanu smo se ponovno zbrali učenci vadbenih programov karateja za odrasle in japonske joge. Na spokojni deževni jesenski dan smo sprejemali navdih idiličnega okolja, ki nam je že tolikokrat nudilo gostoljubje za seminarje in pohodne treninge.

Poleg druženja na svežem zraku ob občudovanju vedno znova zanimivih kraških pojavov smo se tokrat ukvarjali z nekoliko enostavno, a vseeno zelo pomembno vadbeno temo: ayumi dachi.

Ayumi po japonsko pomeni hoja, z izrazom ayumi dachi pa označujemo stanje v položaju navadnega koraka. Tekom pohodnega treninga smo se tako posvetili vadbi tega stava in ga izmenično (levega in desnega) ponovili med šest in sedem tisočkrat na terenu navkreber, navzdol, po ravnem, na mokrem in blatnem, po skalah in travi ... :) Stav je zelo pogost v borilnih in drugih vadbenih sistemih, vendar pa moramo skrbno paziti, da nas ayumi dachi s svojo običajnostjo ne zavede, da bi "napake" iz vsakdanjega življenja, ki so povezane z nepravilnim prenosom ravnotežja in posledično z nepravilno držo, prenašali v tehnike in jih s tem ohranjali, namesto da bi jih odpravljali.

S stanjem (tachi) se neposredno povezuje tudi drža (kamae). V zvezi s tem smo se pogovorili o nekaterih značilnostih drže pri uporabi katane, pri čemer mečevalec z nasprotnikom preko projekcije notranje energije Ki ustvarja posebno povezavo, ki vodi k ustavitvi konflikta. V planu smo imeli tudi razčlenitev prostoročnih drž v ayumi dachi in v njegovem, za stopalo daljšem, bratu kihon dachi (osnovni stav), kjer lahko opazujemo popolnoma enake principe in se urimo v njih. Vendar pa žal močno deževje ni govorilo v prid vadbi v paru. Zato smo to zadevo prepustili prvi primerni priložnosti v prihodnosti.

Po sklenitvi pohodnega kroga v Rakovem Škocjanu smo prijetno druženje rdečelični od svežega zraka nadaljevali ob odlični hrani v gostišču Portus na Uncu.