Dogodki v sezoni 2011/2012

Karate z mojstrom Tsukado v Bretaniji

08. - 14.07.2012 | Port Blanc, Bretanija, Francija

Od 8. do 14. julija so se na obali Keltskega morja ob mestecu Port Blanc v Bretaniji odvijali treningi z mojstrom Ryozom Tsukado. Zaznamovani so bili s precej nepoletnim vremenom. Vsak dan nas je hladil močan veter, pogost dež nam je močil kimone in kljub fizično napornim treningom nas precej mrzlo morje ni prav nič vabilo, razen, če je bila voda pomemben del treninga za utrjevanje in preverjanje stanja našega uma in telesa. Seveda je dogodek zaznamovala tudi prijetna druščina in nam pustila nepozaben spomin in obljubo, da se spet snidemo.

Dan smo vsakič pričeli z daljšim tekom ob morju, z raziskovanjem čudovite pokrajine in skritih kotičkov, dolgim raztegovanjem in vadbo osnov. Sensei je jutranje treninge popestril z borbami iz zasede, kjer se je pokazala naša iznajdljivost, spretnost in kreativnost, z napadi in domiselnimi obrambami na težko prehodnem terenu, na kopnem in v morju.

Mojster Tsukada je vsebine popoldanskih treningov usmerjal v utrjevanje osnovnih borilnih situacij, v boj na kratki distanci ter seveda v preučevanje in utrjevanje tradicionalnih kat in njihovih borilnih aplikacij. Izbrane aplikacije so bile predvsem s področja grabljenja (trganja), imobilizacij in vzvodov (lomljenja). Veliko časa je namenil tudi individualnemu delu z vsakim posameznikom, tako v piljenju podrobnosti že poznanih kat, kot tudi učenju novih.


Karate na morju - Jitte

15. - 17.06.2012 | Pacug, Slovenija

V organizaciji Inštituta 108 je v pravem poletnem vremenu vikenda sredi letošnjega junija pod vodstvom Aleksandra Kelšina potekal karate seminar na morju. Udeležili so se ga učenci programov Karate toitsu-do za odrasle in osnovnošolce. Osnovna tema seminarja je bila tradicionalna kata Jitte.

Kata Jitte, katere ime pomeni deset rok, je del skupine kat Jion, ki so se pod kitajskim vplivom gojile v stilu tomari-te, starem okinavskem slogu, ki se je razvijal in poučeval v mestu Tomari na Okinavi. Kate skupine Jion so kasneje prešle v okinavski stil shuri-te preko katerega so kasneje tudi postale del sistema kat stila shito-ryu.

Kata ponuja zanimive borilne aplikacije, med drugim tudi obrambo pred napadom z dolgo palico (bo). Udeležencem seminarja se je hitro prikupila in dobro so jo usvojili tudi nekateri manj izkušeni karateisti; tudi najmlajši udeleženci, ki so to tudi dokazali s skupinsko demonstracijo.

Poleg osrednje teme smo se ukvarjali tudi z nekaterimi ritmično-borilnimi vajami, s katerimi smo razvijali občutek za delo s partnerjem na krajših distancah, ki jih pogojujejo stavi kihon dachi, ayumi dachi in sanchin dachi. Na krajših distancah se za oceno partnerjeve akcije ne moremo zanašati na vid, zato je pomembno, da smo si domači tudi z vajami, ki krepijo našo intuitivno sposobnost ocene borilne situacije.

Tekom vikend seminarja smo se odpravili na izlet z ladjico, ki je nudil lepe razglede na našo obalo in bil v veliko veselje udeležencem vseh starosti. Postanek sredi Piranskega zaliva je nekaj najbolj navdušenih izkoristilo tudi za skakanje v morje in kratko plavanje.

Na zaključnem treningu v nedeljo smo se na vadbo odpravili tudi v morje. Ponovili smo nekaj osnovnih karate tehnik, ki jim je vodni upor dal čisto novo perspektivo. Tudi kata Jitte se je spričo tega odvijala precej počasneje, kot smo želeli. :) Preden smo se vrnili na suho pa smo vodno okolje izkoristili tudi za celostno očiščenje s 108-kratnim tsukijem na kiai!

Vsi udeleženci seminarja so poskrbeli za krasno vzdušje, ki ga je spremljalo vreme, ki je bilo kot naročeno. Zato je bil naš, zdaj že tradicionalni seminar v Pacugu ne le poučen in tehnično zanimiv, ampak tudi krepčilna sprostitev v prijetni družbi.


Velikonočni karate trening pri mojstru Tsukadi v Parizu

Aleksander Kelšin in Ryozo Tsukada

07. - 09.04.2011 | Pariz, Francija

Mojster Ryozo Tsukada je svoje učence povabil na trening v času velikonočnih praznikov.

Kot osnovno temo treningov je sensei Tsukada ponudil kultivacijo dihanja za razvoj moči in kontrakcijo celega telesa. Na tem je bil poudarek pri vadbi kate Papuren, ki so jo obdelovali v nekoliko drugačni interpretaciji, kot so je bili vajeni poprej.

Veliko pozornosti so bile deležne tudi podrobnosti naha-te kate Seienchin, ki so jo raziskovali s precej zanimivim bunkaijem, ki je vključeval tudi obrambe od grabljenja in boj na tleh.

Znaten del trodnevnega srečanja je potekal kot delavnica, kjer se je mojster individualno posvečal svojim učencem pri vadbi različnih naha-te in shuri-te kat in njihovim vprašanjem.


Visoko nad visokim

5.10.2011 | Rakov Škocjan, Slovenija

V soboto, dne 15. oktobra 2011, smo se odpravili na pohodni trening v čudovito dolino Rakov Škocjan, ki leži v zaledju presihajočega Cerkniškega jezera, ob vznožju Javornikov. Na majhnem prostoru zakraselega sveta se skrivajo številni kraški pojavi. Letni časi in nihanje vodne gladine potoka Rak skrbijo za celovito in očarljivo podobo pokrajine. Na poti smo spoznali številne kraške izvire, dva naravna mostova, udornice, jame in pestro rastlinstvo ob Raku. Ustavljali smo se na zanimivejših točkah in tam potrenirali nekaj vaj iz izbranih vadbenih vsebin.

Posvetili smo se naravnemu okolju primernim tehnikam za odpiranje zavesti, vadbi pravilne koncentracije in enosti z univerzumom na osnovi širjenja Kija. Raziskovali smo razliko med odprtostjo in zaprtostjo v doživljanju praktičnih situacij (samoobramba, stres, vsakdanji in manj vsakdanji zunanji dražljaji ...). Obdelali smo tudi kato Shihozuki yondan, ki nam je služila kot orodje gibalno-mentalne vadbe in raziskovanja omenjenih vsebin.

V globinah struge reke Rak, smo pod malim naravnim mostom prebrali zanimivo besedilo, katerega avtor je samuraj Tsunetomo Yamamoto. Besedilo je iz leta 1710, vendar je enako aktualno tudi za današnji čas.

Visoko nad visokim

Star, upokojen mečevalec je dejal: V življenju se na poti mojstrenja srečujemo s stopnjami.

Na najnižji stopnji znanja in spretnosti človek sebe in druge vidi kot pičle in nezadostne. Tako je zato, ker v tem trenutku obvlada zelo malo. Ni treba posebej poudarjati, da oseba na tej stopnji ni niti najmanj uporabna.

Na srednji stopnji je človek še vedno neuporaben, ampak se vsaj zaveda da on in ostali obvladajo zelo malo.

Na visoki stopnji ima človek že nekaj za pokazati in je ponosen na svoje dosežke. In prav tako je zadovoljen, ko ga hvalijo drugi. Ob neuspehih drugih je nejevoljen. Taka oseba je vsaj uporabna.

Na še višji stopnji se človek pretvarja, da ničesar ne ve in ne zna, čeprav tisti, ki ga obkrožajo, razumejo, da situacijo obvlada in v njej dominira. Večina ljudi nikoli ne bo zmogla onkraj te stopnje.

Onkraj te najvišje stopnje je namreč še en korak: STOPNJA POTI BREZ SLEDU. Če boš šel globlje in globlje po poti brez sledu, se ti bodo končno razkrivale neomajne skrivnosti. Od tu ne boš videl konca svojemu mojstrenju. In tu se resnično zaveš, kako pomanjkljiv si. In greš lahko samo naprej z namenom mojstrenja. Nadaljuješ brez ponosa in brez skromnosti.

Yagyu Munenori Tajima no Kami (Shogunov učitelj mečevanja) je nekoč dejal: "Nič ne vem o tem, kako premagati druge. Poznam samo način, kako premagovati samega sebe."

Tvoje življenje je nekaj, kar gradiš vsak dan. Prepričati se moraš, da si prekosil včerajšnji dan. In jutri moraš začutiti, da si prekosil današnjega. Na ta način tvojemu mojstrenju ne bo nikoli konca.

Tsunetomo Yamamoto, leta 1710