Dogodki v sezoni 2010/2011

Karate z mojstrom Tsukado - Jyuroku

17. - 19.06.2011 | Pacug, Slovenija

Od 17. do 19. junija 2011 je v organizaciji Inštituta 108 v čudovitem okolju letovišča v Pacugu potekal karate-do seminar na prostem. Seminar bo vsem udeležencem gotovo ostal še v posebno prijetnem spominu, saj ga je vodil japonski mojster shito-ryu karateja, Sensei Ryozo Tsukada.

Glavna tema seminarja je bila kata Jyuroku, ki jo je razvil mojster Kenwa Mabuni, oče shito-ryu karateja. Kata je kratka in jedrnata, sestavljena iz vsega 16 korakov. Kljub temu je vsebinsko bogata in ponuja številne aplikacije prestrezanja napada (taktika sen-no-sen) in simultanih obojeročnih akcij. Vadba kate nas vodi v okrepljeni zanshin - stanje poudarjenega zavedanja, pravilne sproščenosti in zmožnosti takojšnjega delovanja.

Poleg tega je mojster Tsukada predstavil tudi kato Pinan Nidan Keri, ki je manj znana kata iz nabora shito-ryu izročila in je sestavljena izključno iz nožnih blokad in udarcev. Njena osnova je enbusen kate Pinan Nidan, zato si jo lahko dokaj enostavno zapomnijo tudi praktikanti z nižjimi stopnjami pasov v karateju. Ker kata predstavlja pomembno protiutež ročnim tehnikam v ostalih katah, se bomo z njo v prihodnje redno srečevali.

Razen štirih seminarskih treningov je vikend-seminar vseboval tudi dva kratka jutranja futinga, na katerih smo se srečali s povišanim srčnim utripom in ventilacijo pljuč, nato pa še z izborom vaj za fleksibilnost in moč.

Kot vedno ob takih priložnostih, je bil tudi ta seminar odlična priložnost za tkanje in poglabljanje prijateljskih vezi med kolegi karateisti, tudi takimi, ki jih zaradi različnega urnika treningov ne videvamo pogosto. Vsem hvala za odlično družbo in krasno vzdušje!

Zahvaljujemo se tudi gostoljubju upravljalcev in osebja letovišča v Pacugu, saj so s svojim trudom pomembno doprinesli k uspehu seminarja. Posebna zahvala pa gre Merkur Zavarovalnici, ki nam je pri realizaciji seminarja pomagala z donacijo.


Karate - spletna razstava otroških risbic

December 2010 | Ljubljana, Slovenija

V mesecu decembru so otroci skozi risbo prikazali nekaj zanimivih utrinkov z vadbe karateja. Risbice orisujejo njihov odnos do vadbe, učiteljev in prijateljev, poznavanje vadbene opreme, razumevanje prostora in časa treninga ter tekmovanj.